
Kaktüsleri ana iki familya ya altında ele alabiliriz.
1- Dikenli kaktüsler
2- Dikensiz kaktüsler ( Sukulentler )
Kaktüs Nasıl Büyür?

Aynı şekilde toprak bakımı da çok önemlidir. Kaktüs çiçeğinin toprağı kalın kum ile karışık bir toprak olmalıdır. Toprak bakımı belli periyodik zamanla yapılmalıdır. Suya çok ihtiyacı olmasa da toprağının tamamen kuruduğunu gördüğümüz zaman su verilmelidir. Su verme konusunda aşırıya kaçmamak gerek. Gereğinden fazla su verilirse toprak altında biriken fazla su çiçeğe zarar verilir. Kaktüs çiçeğinin büyümesinde hava da önemli bir faktördür. Bu yüzden yeteri kadar hava alabilecek bir yere konmalıdır. Bunun için en uygun yer balkondur. Günlük havalandırma yeri olarak balkon seçilebilir. Bir diğer önemli konu da gübre verilmelidir. Her bitki gibi kaktüs çiçeği de belli zamanda gübrelenmelidir. Bu sayede hem toprağı daha verimli olacaktır hem de bitki daha sağlıklı olacaktır.
Kaktüs Sulama

Kaktüsler için en ideal su dinlenmiş yada damacana içme suyudur. Kaktüs’ler az su seven bitkidir. Bu nedenle toprağın üstünde ki kuruluğa aldanmamanızı tavsiye ederiz. Özellikle su vermeden önce parmak ile toprak içerisinde ki su ve nem oranına bakarak kaktüslerinize saksı boyutuna göre az su veriniz. Kaktüslerinize tabak sulamada yapmanız faydalıdır. Saksı altına konacak tabağa bir miktar su koyup kaktüsün 2 saat bekleyerek suyu çekmesini bekleyiniz. Kaktüsünüz gerekli suyu alacaktır.
Not: Su verdikten sonra asla kaktüs tabağında bayat su bırakmayınız.
Kaktüs Toprak Seçimi

Kaktüslere kalın ince kum karışımı içerisinde fazla suyun süzülmesi ve köklerin rahat hareket etmesini sağlayabilmesi açısında perliti bol özel kaktüs kumu kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
Kaktüs Yetiştirme Ortamı

Fakat kaktüslerin ana vatanları çok sıcak olduğundan kış aylarında ev ofis ortamında yetişebilirler. Kaktüsleri kapalı alanlarda yetiştiriyorsanız mutlaka bulunduğu ortamın sık sık havalandırması gerekmektedir.
Kaktüsler 45 derecelik sıcaklığa kadar bozulmadan büyümelerini sürdüren nadir bitkilerdir. 45 derece ve üzeri sıcaklarda ise büyümesi yavaşlar fakat bitki sağlıklı bir şekilde dış ortama ayak uydurur.
Kaktüsler kışın -20 dereceye kadar herhangi bir zarar görmezler. Fakat havanın 10 derece ve altındaki durumlarda mutlaka suyu çok az verilmelidir. Su hava sıcaklığında dikkate alınması gereken en büyük faktör olarak karşımıza çıkar.
Kaktüsler aydınlık direk güneş alan ortamlara bayılırlar. Dış ortamda kaktüslere güneşin hiç bir yan etkisi görülmez. Fakat özellikle içeride bakacak olanlar için yaz aylarında pencere arkasından alacakları öğlen yakıcı güneş kaktüsler için zararlıdır.
Kaktüs Gübreleme

Kaktüs saksı değişiminde uymanız gereken 1. kural kaktüsünüzü aşırı büyük saksıya almamanızdır. Kaktüs saksı değişiminde 2 numara büyük saksıya almanız yeterli olacaktır. Kaktüsünüzü çok büyük bir saksıya almanız onun çabuk büyüyeceği anlamına gelmez. Büyük saksıda sadece bitkinizin kökleri saksıyı doldurana kadar bitki gövdesi gelişimini minimuma çekecektir.
Kullanacağınız saksının altının delik olması kaktüsünüzün köklerinin daha iyi hava almasını sağlayacaktır.
Gelen olarak saksı değişiminde ışığı iten açık renk saksı kullanmanız kaktüs gelişimi için büyük önem taşır.
Kaktüs saksı değişimi esnasında kaktüsünüzün köklerine saksıdan çıkan toprağın bozulmamasına önem göstermeniz gerekmektedir.
Kaktüs Ne Zaman Çiçek Açar?

Bu çiçekler boru, huni veya çan şeklinde olabilir. Aldığınız çiçekçiden bu konuyla ilgili önceden bilgi alabilirsiniz. Kaktüs çiçeği yavru olduğu dönemde çiçek açmaz. Ancak yetişkinlik dönemine eriştiği vakit çiçek açmaya başlayacaktır. Bu açıdan kaktüs yetiştirmede sabırlı ve özverili olmak gerekir. Ne olursa olsun bakımı da ihmal edilmemeli.
Kaktüs Yavru Ayırma İşlemi Nasıl Yapılmalıdır?
Kaktüs çiçeğinin çoğaltılma yöntemlerinden biri de ayırma yöntemidir. Buna bir bakıma yavrulama da diyebiliriz. Bu işlemi en uygun yapma zamanı eylül – haziran aylarıdır. Ya da ilkbahar mevsiminde yapılabilir. Kaktüs bitkisinin alt kısmında meydana gelen yavru şeklinde oluşan küçük kaktüslerin gövdeden ayrılarak içerisinde kaktüs harcı bulunan saksılara konarak gerçekleştirilir. Bu yöntemi uygularken bitkinin zarar görmemesine önem gösterilmeli ve ilk bakımı özenle yapılmalıdır. Bakımı ihmal edildiği zaman büyüme ve gelişme sağlayamayacaktır. Bu nedenle bakım her çiçekte olduğu gibi kaktüs çiçeğinde de önemlidir. Bakımı aksatılan kaktüs çiçeği daha yeni olduğu için kuruma veya hastalanma gibi sorunlar yaşayabilir. Bütün önlemler ilk aşamada alınmalıdır. Böceklere karşı da ilaçlama konusu ihmal edilmemelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder